fbpx

Rolstoel voorin oftewel Side By Side..

Voor een comfortabele rit waarin de rolstoel voorin staat, naast de bestuurder word het gemakkelijker met communiceren en de rit vaak ook als plezieriger ervaren. Een veelgebruikte term is “Side By Side” en “Side to Side”. Wij kunnen uw bus aanpassen zodat de rolstoel op een veilige manier vergrendeld kan worden. Samen met een op maat geplaatst gordelsysteem weet u zeker dat alles met zorg gedaan is. Het begint met het passen en meten van de rolstoel en het bekijken van de bus waarin deze aanpassing zou moeten komen. Tot op heden hebben wij deze aanpassingen vele malen ingebouwd in de volgende modellen; Opel Movano, Renault Master, Ford Transit(Custom), Mercedes Sprinter, Fiat Ducati en de Citroën Jumper. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Rolstoel voorin rolstoelbus buitengewoon Mobiel Side by side, rechtsvoor rolstoel

De rolstoel rechts voor, naast de bestuurder..

Een ombouw realiseren in een rolstoelbus waardoor bijvoorbeeld een gezinslid met een rolstoel naast de bestuurder wordt vervoerd, biedt een aantal grote voordelen. Hieronder delen wij de voordelen die wij het meest horen van onze klanten welke deze specifieke ombouw hebben laten realiseren.

 1. Communicatie: Ten eerste zorgt deze opstelling ervoor dat de rolstoelgebruiker meer betrokken is bij het rijden en dat er meer interactie is met bijvoorbeeld de bestuurder, denk aan een echtpaar. Ook kan de gebruiker van de rolstoel zo makkelijker een gesprek voeren of luisteren met/naar de bestuurder en andere passagiers, waardoor de reis meer een sociale activiteit wordt.
 2. Veiligheid: Plaatsing van de rolstoel voorin de bus geeft de bestuurder een betere zichtbaarheid op de rolstoel passagier, waardoor de kans op ongelukken vermindert.

 3. Comfort: Personen met een rolstoel kunnen gemakkelijk plaats nemen naast de bestuurder, waardoor de persoon meer zicht heeft op de omgeving en daarnaast ook minder kans op wagenziekte heeft.

 4. Vaak is de voorvering van een rolstoelbus voorin zachter dan de veelal gebruikte bladveren aan de achterzijde van de bus.

 5. Ruimte: Plaatsing van de rolstoel voorin de bus geeft meer ruimte achterin voor andere spullen of passagiers, waardoor de bus efficiënter gebruikt kan worden.

 6. Zorg verlenen: Indien nodig kan er sneller worden gehandeld bij het bieden van zorg. Dit geld natuurlijk alleen als er geen andere personen naast de bestuurder en rolstoelgebruiker aanwezig zijn tijdens de rit.

Wat zijn de mogelijkheden?

Buitengewoon Mobiel kan alle nodige aanpassingen aan vele type bussen uitvoeren om deze aanpassing te verzorgen. Dit kan zowel aan uw huidige bus als aan een nieuwe of occasion rolstoelbus. Wat voor deze ombouw belangrijk is om mee te beginnen is de hoogte van de persoon in de rolstoel of scootmobiel op te meten. Met deze informatie kunnen wij je adviseren naar welke merken en type bussen je kan kijken. We hebben een goed overzicht welke bussen makkelijk via de achterkant betreden kunnen worden en bij welke bus je met gemak naar de cabine kan rijden. En ieder type bus heeft een andere overgang van de laadruimte naar de cabine die overbrugd moet worden. Afhankelijk van het hoogte verschil en de totale hoogte van de rolstoelgebruiker kunnen wij je adviseren welke aanpassing nodig is. Er zijn hier in grote lijnen 2 verschillende oplossingen voor.


De meest gebruikte oplossing: Het inbouwen van een helling.

De meest gebruikte en tevens de betaalbaarste oplossing is het creëren van een helling naar de cabine vloer toe. Hiervoor moet er genoeg ruimte zijn dat als je met de rolstoel in de cabine zou staan dat je goed zicht heb naar buiten en hier niet te hoog voor zit. Deze helling wordt op maat gemaakt rekening houdend met de breedte van de rolstoel en zal uit een combinatie van hout en staal bestaan. Hoe kort en steil of lang aflopend de helling wordt dat bepalen wij samen met jou. Het belangrijkste is dat als je de helling op rijd je daarbij een veilig gevoel heb. In een bus met deze aanpassing op de bijrijders plaats wordt geadviseerd hier achter in de laadruimte geen zitplaats te monteren. Dit houd de ruimte en het gemak van manoeuvreren van de rolstoelgebruiker optimaal. In veel situaties bij de aanpassing van de helling is het ook  niet mogelijk om binnen de eisen voor het laag tarief wegenbelasting voor gehandicapten een stoel te plaatsen achter de rolstoelgebruiker.

De oplossing wanneer bovenstaande niet mogelijk is: Het aanpassen van de vloer.

Komen we in de bus een aantal centimeters te kort kan er bij enkele type bussen een grotere aanpassing plaatsvinden. Dit noemen we een bodemverlaging op de bijrijdersplek. Hiervoor wordt de stalen bodem van de bus en een stuk van het chassis aangepast. Per type bus is het verschillend hoeveel centimeters we hiermee kunnen winnen. In de meeste gevallen is dat ongeveer 10cm en dat maakt vaak echt het verschil. Daarnaast komen er bij deze aanpassing twee grote voordelen bij.
Het eerste voordeel is dat de rolstoelgebruiker geen schuine helling op hoeft te rijden. Dit kan voor sommige rolstoelgebruikers als prettig ervaren worden. Het tweede voordeel is omdat er geen helling naar achteren loopt blijft hier ruimte voor een extra zitplaats. Deze blokkeert wel de uitgang van de rolstoelgebruiker maar bied voor veel familie voor een aantal keer per jaar een perfecte oplossing om met een extra familielid op pad te kunnen. De stoel die daar gemonteerd wordt is dan voorzien van een makkelijk uitneembare stoelpoot om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Verder is er bijvoorbeeld ook nog een mogelijkheid om op de locatie van de bodemverlaging een goedgekeurde rail te plaatsen zodat daar indien nodig daar een stoel geplaatst kan worden. Zo kan als de rolstoelgebruiker niet meerijd toch iemand plaatsnemen naar de bestuurder. Buitengewoon Mobiel heeft creativiteit in huis om de bus volledig naar uw wensen aan te passen.

Meer info over de mogelijkheden?

Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar via 079 – 203 3113

Wat kost het ombouwen naar Side By Side?

De kosten voor de ombouw naar een rolstoelbus waarbij de rolstoel voorin staat kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke wensen en de grootte van de bus. Hieronder doen wij een voorstel voor een standaard en een ombouw met vloerombouw om u enigszins een idee te geven. Naast deze pakketten kan allerlei extra luxe worden toegevoegd maar ook het meedenken voor een creatieve betaalbare oplossing helpen wij graag aan mee. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. 

Standaard  Side By Side ombouw vanaf  €3495,-*    
                                                            

 • Voorbereidend werk met de huidige opstelling.
 • Meetwerk samen met de persoon in de rolstoel.
 • Op maat gemaakte helling incl. verstevigingen.                                               
 • Nieuwe rolstoelzitplaats incl. gordels plaatsen.                                                  
 • Gordel systeem op maat gemaakt. 
  *Prijzen zijn lager i.c.m het aanschaffen van een rolstoelbus.  

  Eventuele extra’s:  
  Vloer geheel stofferen in 1 kleur.
  Plafond aanpassing
  Snelklik systeem op de vloer

                                         

Luxe ombouw vanaf €4850,-*

 • Voorbereidend werk met de huidige opstelling.
 • Meetwerk samen met de persoon in de rolstoel.
 • Complete vloerverlaging rechtsvoorin. 
 • Het afwerken van deze nieuwe vloer.                                             
 • Nieuwe rolstoelzitplaats incl. gordels plaatsen.                                                  
 • Gordel systeem op maat gemaakt. 
  *Prijzen zijn lager i.c.m het aanschaffen van een rolstoelbus.    

  Eventuele extra’s:  
  Vloer geheel stofferen in 1 kleur.
  Plafond aanpassing
  Snelklik systeem op de vloer

Op zoek naar een occasion?

Neem ook een kijkje bij de al aangepaste bussen..

Rolstoelbus op maat?​

Bij Buitengewoon Mobiel begrijpen wij dat elke klant unieke wensen en behoeften heeft, en we zijn hier om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Onze ervaren rolstoelbus specialist maakt het haar taak om voor iedere wens of behoeften een oplossing te bedenken.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het ombouwen van jou bus tot een rolstoelbus. Gemakkelijk via 079 – 203 3113 of via de chat rechtsonder in je scherm.

Ontbreekt er op deze pagina nog specifieke informatie welke je graag had willen zien?
Laat het ons alstublieft weten, dan voegen wij deze info toe:  Info@buitengewoonmobiel.nl

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

 • Maandag 10:00 - 17:00
 • Dinsdag 10:00 - 17:00
 • Woensdag 10:00 - 17:00
 • Donderdag 10:00 - 17:00
 • Vrijdag 10:00 - 17:00
 • Zaterdag Op afspraak
 • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.