fbpx

Zelfrijder

Zelfrijden met een rolstoelbus geeft vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Het aanpassen van een zelfrijders bus is vrijwel altijd maatwerk. Wij hebben vrijwel altijd alle delen van een zelfrijder op voorraad waardoor wij je snel de weg op kunnen helpen. Een zelfrijder kan bestaan uit bijvoorbeeld een handgas en handbedrijfsrem systeem samen met een rolstoellift, elektrische achterdeuren, een draaibare bestuurdersstoel en wellicht nog een elektrische handrem.

Zelfrijder rolstoelbus handgas draaistoel buitengewoon mobiel

Met de rolstoel achter het stuur plaatsnemen..

Dahl zelfrijder zelfrijden rolstoel rolstoelbus buitengewoon mobiel

Er zijn mogelijkheden om met de eigen rolstoel plaats te nemen achter het stuur. Dit kan onder andere met het alom bekende systeem van het merk DAHL. Op de foto hiernaast zie je twee van deze locks gemonteerd. 

Is de rolstoel voorzien van voldoende rug en hoofd ondersteuning? Dan kan er gebruik gemaakt worden van de lock op de vloer zonder dat hier extra rug/hoofdsteunen voor nodig zijn. Met je rolstoel kan je over deze locks heenrijden en wanneer je op de juiste plek staat met een knopje op het dashboard de rolstoel vastzetten. Hiervoor is er ook een aanpassingen aan de onderzijde van de stoel gedaan waarmee de rolstoel zich in het systeem schuift.

Overstappen vanaf de rolstoel naar voren toe..

Veel vaker komt voor dat de rolstoelgebruiker vanaf de laadruimte een overstap maakt uit zijn of haar rolstoel of in sommige gevallen de scootmobiel. De overstap naar de bestuurdersstoel wordt vergemakkelijkt door een zeswegverstelling(sixway) deze zorgt ervoor dat de bestuurdersstoel verder naar achter komt voorbij de verhoging van de cabine en ongeveer 135 graden naar je toe kan draaien.

Als je de rolstoel ernaast goed positioneert is er vaak geen enkele stap nodig om de transfer te maken. De stoel kan ook omhoog en omlaag waardoor je ervoor kan zorgen dat de zitting waarnaar je overstapt altijd lager is. Je schuift dan als het ware over. Ook hier zijn hulpmiddelen voor de een vind een beugel naast of boven zich makkelijk de ander maakt gebruik van de transfer plank. Beugels kunnen wij op elke gewenste plek toevoegen.

Eenmaal plaats genomen op de bestuurdersstoel kan de stoel volledig elektrisch bestuurt worden met een drietal knopjes aan de zijkant van de zitting. Zo kom je gemakkelijk en zonder kracht in de juiste positie achter het stuur van je rolstoelbus.

Meer info over de mogelijkheden?

Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar via 079 – 203 3113

Handbediening en andere mogelijkheden..

Heb je eenmaal plaats genomen achter het stuur dan zijn hier nog een aantal verschillende mogelijkheden hoe je de rolstoelbus kan besturen.
Als eerst het gas geven en remmen bij zelfrijders, links of rechtshandig, alles is maatwerk hier. De aanpassing die het meest voorkomt is het gas geven en remmen aan het stuur. Handgas en de handbedrijfrem wordt dat genoemd en in combinatie worden de pedalen opklapbaar gemaakt tenzij je beide in combinatie gebruikt. Zo blijft in het geval dat de rolstoelgebruiker zelf niet rijd ook de bus normaal te bedienen.
Omdat er een aanpassing aan het remsysteem heeft plaats gevonden moet de bus door de RDW gekeurd worden. Laat je de bus door ons ombouwen dan regelen wij de keuring en juiste documenten. Bij iedere situatie pas een andere ombouw het beste wij helpen je graag met onze ervaring in deze keus. 

Elektrische deuren zelfrijder rolstoelbus buitengewoon mobiel

Heb je al een bus en moet deze nog aangepast worden?

Heb je zelf al een bus kunnen wij deze voor je aanpassen. Het aanpassen naar een zelfrijder is bijna in iedere bus mogelijk wij zijn dan ook niet merk of type gebonden. De enige eis is dat de bus een automaat of half-automaat is. Verder bekijken wij jou situatie en komen daarbij met een passend voorstel, heb je zelf al een idee wat je graag zou willen kan je ons dat meteen laten weten.

Een aantal mogelijke aanpassingen om een zelfrijders bus te realiseren:

 • Rolstoelvastzetsysteem achter het stuur
 • Stuurverlenging
 • Dubbele stuurbekrachtiging
 • Zelfrijdersslede (Ook wel sixway genoemd)
 • Elektrische op afstand bedienbare lift
 • Elektrische op afstand bedienbare deuren
 • Het verplaatsen van het gaspedaal naar links.
 • Gas en handbedrijfsrem aan het stuur
 • Gas geven en remmen door middel van een knuppel
 • Beugels om de overstap gemakkelijker te maken

Vraag gerust naar de mogelijkheden op maat. Wij kunnen je zeker en betaalbaar op weg helpen.

Op zoek naar een occasion?

Het begint allemaal met de juiste bus!

Rolstoelbus op maat?​

Bij Buitengewoon Mobiel begrijpen wij dat elke klant unieke wensen en behoeften heeft, en we zijn hier om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Onze ervaren rolstoelbus specialist maakt het haar taak om voor iedere wens of behoeften een oplossing te bedenken.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het ombouwen van jou bus tot een rolstoelbus. Gemakkelijk via 079 – 203 3113 of via de chat rechtsonder in je scherm.

Ontbreekt er op deze pagina nog specifieke informatie welke je graag had willen zien?
Laat het ons alstublieft weten, dan voegen wij deze info toe:  Info@buitengewoonmobiel.nl

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

 • Maandag 10:00 - 17:00
 • Dinsdag 10:00 - 17:00
 • Woensdag 10:00 - 17:00
 • Donderdag 10:00 - 17:00
 • Vrijdag 10:00 - 17:00
 • Zaterdag Op afspraak
 • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.