fbpx

Warmrijden

Hierom moet je een diesel bus warmrijden.

Leestijd 5 min
15 januari 2023
Diesel warm rijden rolstoelbus buitengewoon mobiel

Warmrijden... Hoe zit het nou precies?

Zodra je heb besloten om een rolstoelbus te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken om ervoor te zorgen dat je een bus kiest die voldoet aan je behoeften en wensen. In deze blog schrijven wij hier meer over. Ook delen wij praktische tips die altijd van pas kunnen komen bij het vinden van een geschikte rolstoelbus. Om je op weg te helpen volgen enkele punten waar je ook op moet letten bij het aanschaffen van een rolstoelbus:

Buitegewoon Mobiel raadt aan om de eerste 10-15 kilometers rustig aan te doen. Vooral bij hogere toerentallen en vollast voelt de dieselmotor niet prettig aan met koude vloeistoffen en een koud motorblok. Rond de 2500 toeren voor een dieselmotor is de limiet als de motor koud is. De rolstoelbus 10 minuten voor vertrek starten wordt niet warm waardoor je het milieu onnodig belast en alle onderdelen niet goed warm worden.
Waarom duurt het zo lang om op te warmen? Zodra er hete lucht uit de ventilatieopeningen komt, is de motor heet, toch?
De thermometer van de bus geeft snel aan dat de motor warm is. Deze meter geeft echter vaak alleen de temperatuur van het koelwater aan. Motorolie heeft meer tijd nodig om op te warmen. Vermijd daarom korte ritjes: de motor verslijt veel meer in de kou en warmt niet op, en de uitstoot van schadelijke stoffen is veel hoger als de auto nog niet op bedrijfstemperatuur is.

Vergelijk dit met sprinten als de wekker net afgaat en je lichaam nog in diepe rust is. Het spreekt ook niet alle spieren in het lichaam aan en leidt tot ernstig letsel of op zijn minst lichte spierpijn.
Aan de andere kant is de zogenaamde koeling ook belangrijk, vooral bij turbomotoren. Na een lange rit op de snelweg is het zeker aan te raden om de motor een halve minuut tot een minuut stationair te laten draaien. Zo kan de motor de warmte goed afvoeren en kan de turbo ontspannen. Zo is bij een hogere kilometerstand de kans op grote turboproblemen een stuk kleiner.
Deze tips vergen weinig moeite en kunnen u veel dure reparaties zoals een hoog olieverbruik, kapotte turbo’s en lekkende koppakkingen besparen.

5 punten om rekening mee te houden

 1. Laat de motor eerst opwarmen voordat je hem gaat warmrijden. Dit kan helpen om de oliedruk op peil te houden en om te zorgen dat de motor op de juiste temperatuur is.
 2. Rij niet te hard in de eerste paar minuten van de rit. Dit kan helpen om de oliedruk op peil te houden en om te zorgen dat de motor op de juiste temperatuur is.
 3. Probeer zoveel mogelijk te rijden op een constante snelheid tijdens het warmrijden. Dit kan helpen om de oliedruk op peil te houden en om te zorgen dat de motor op de juiste temperatuur is.
 4. Gebruik de juiste olie. Het is belangrijk om de juiste olie te gebruiken voor je dieselmotor, omdat dit kan helpen om de oliedruk op peil te houden en om te zorgen dat de motor op de juiste temperatuur is.
 5. Controleer regelmatig de oliedruk. Het is belangrijk om de oliedruk regelmatig te controleren om te zorgen dat deze op peil is. Als de oliedruk te laag is, kan dit leiden tot schade aan de motor.

Op zoek naar een occasion?

3 voordelen van het warmrijden van je rolstoelbus:

 1. Het warmrijden helpen om de levensduur van de motor te verlengen. Als de motor op de juiste temperatuur is en de oliedruk op peil is, kan dit helpen om de levensduur van de motor te verlengen.
 2. Het warmrijden kan helpen om brandstof te besparen. Als de motor op de juiste temperatuur is, kan dit helpen om de brandstofefficiƫntie te verhogen en om zo brandstof te besparen.
 3. Het warmrijden van een rolstoelbus kan helpen om de prestaties van de auto te verbeteren. Als de motor op de juiste temperatuur is, kan dit helpen om de prestaties van de auto te verbeteren, wat kan leiden tot een beter rijcomfort.

Wij hopen dat deze blog over het warmrijden je op weg helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over de aanschaf van een rolstoelbus. Als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact met Buitengewoon Mobiel op te nemen via de mail of per telefoon 079 – 203 3113.

Lees ook deze blogs:

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

 • Maandag 10:00 - 17:00
 • Dinsdag 10:00 - 17:00
 • Woensdag 10:00 - 17:00
 • Donderdag 10:00 - 17:00
 • Vrijdag 10:00 - 17:00
 • Zaterdag Op afspraak
 • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.