fbpx

Rolstoelbus kopen

Rolstoelbus kopen? Waar op te letten..

Leestijd 6 min
10 januari 2023
Occasions rolstoelbus rolstoelauto buitengewoon mobiel bierman welzorg bever

Rolstoelbus kopen? Lees dan zeker deze guide

Zodra je heb besloten om een rolstoelbus te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken om ervoor te zorgen dat je een bus kiest die voldoet aan je behoeften en wensen. In deze blog schrijven wij hier meer over. Ook delen wij praktische tips die altijd van pas kunnen komen bij het vinden van een geschikte rolstoelbus. Om je op weg te helpen volgen enkele punten waar je ook op moet letten bij het aanschaffen van een rolstoelbus:

  1. Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de bus gemakkelijk te betreden is voor mensen in een rolstoel, met voldoende ruimte om comfortabel te zitten en te manoeuvreren. Een door ons veel gestelde vraag is de totale hoogte van de persoon in de rolstoel. Gemeten vanaf de grond tot aan de bovenzijde van het hoofd of de hoofdsteun, het hoogste punt is hierbij van belang. Ook de breedte van de rolstoel kan van pas komen, zeker wanneer een bus in het middendeel 2 stoelen heeft. Dan kan het wel eens voorkomen dat een rolstoel niet blijkt te passen.
    Wanneer je op zoek ben naar een rolstoelbus waar de persoon in de rolstoel rechts naast de bestuurder komt te zitten komt er nog wat meer bij kijken. Het zicht, het gordelsysteem en de beschikbare ruimte op de vloer.
  2. Veiligheid: Kijk of de bus voldoet aan alle veiligheidseisen, zoals stabiele bevestigingspunten voor de rolstoel en een gordelsysteem om te voorkomen dat de rolstoel tijdens het rijden verschuift. Sommige rolstoelen beschikken bijvoorbeeld niet over de juiste bevestigings mogelijkheden. Het kan ook andersom dat het vloersysteem, bijvoorbeeld een DAHL bevestigings systeem niet passend is voor de rolstoel.
    Verder is het ook van belang dat alle stoelen over gordels beschikken. Het komt geregeld voor deze rolstoelbussen tot en met het bouwjaar 2014 geen gordels heeft op de stoelen op de tweede zitrij. Dit viel onder de regelgeving: Beschermde zitplaatsen.
    Dit zijn zaken die wij toch zeer belangrijk vinden en het daarom ook hier vermelden.

     

  3. Comfort: Zorg ervoor dat de bus comfortabel is voor alle passagiers, met voldoende been- en hoofdruimte, airconditioning en verwarming.
    Er zit een verschil tussen een bus met bladveren, schokdempers of luchtvering. Dit is het meest merkbaar voor de personen die plaatsnemen in de tweede zitrij. Naast demping is het klimaat in de bus ook een optie wat veel besproken is. Ook in 2023 worden er nog steeds vele bussen verkocht zonder airconditioning. Wij adverteren het altijd duidelijk wanneer een bus beschikt over een airco systeem. Bij vrijwel iedere bus kunnen wij een origineel aircosysteem laten inbouwen voor een gunstige meerprijs.
    Comfort heeft ook te maken met de stoelen welke gebruikt zijn in de bus. Dit kunnen standaard stoelen zijn maar ook stoelen van andere merken zoals Recaro. Wij hebben diverse ergonomische stoelen klaar staan in de showroom. Kom gerust eens langs om deze uit te testen.

     

  4. Type bus: Er zijn verschillende soorten en merken rolstoelbussen op de markt. Wij verdelen dit altijd in 3 types. Het meest compacte model rolstoelbus is onder andere een Peugeot Partner, Renault Kangoo en Fiat Doblo. Een maat groter geeft meteen een stuk meer ruimte voor de persoon in rolstoel. Wij hebben het hier over bussen zoals de Opel Vivaro, Renault Trafic, Ford Transit Custom, Mercedes Vito, Volkswagen Transporter. Over het algemeen hebben deze (niet verhoogde) modellen een binnenruimte van circa 1.30-1.45 meter binnenhoogte.
    De meest ruime bussen met een binnenhoogte van tenminste 1.60 meter zijn; Opel Movano, Renault Master, Fiat Ducato, Mercedes Sprinter, Ford Transit en Volkswagen Crafter. In de verhoogde varianten kan de binnenhoogte gemakkelijk 200cm en hoger zijn.

     

  5. Kosten: Bepaal je budget en zoek naar bussen die binnen dat budget vallen. Denk ook aan de kosten voor onderhoud en reparaties.
    Bij Buitengewoon Mobiel zijn er geen verborgen kosten. Wij adverteren met de verkoopprijs inclusief afleveringskosten, onderhoud en de aanvraag voor het laag tariefwegenbelasting.
    Bedenk goed van te voren wat het verbruik is van de bus. 
    Naast het verbruik zijn er verschillen in kosten met onderhoudskosten. Onze mening is dat de Ford, Fiat, Opel en Renault ongeveer hetzelfde zijn kwa jaarlijks onderhoud en onverwachte reparaties. Mercedes en Volkswagen zijn met onderhoud en onverwachte reparaties vaak iets prijziger. Dit is zeker het geval wanneer je gebruik maakt van de officiële dealer van deze merken.
    Het laatste punt met kosten zijn de aanpassingen. Wanneer je een betaalbare bus gevonden heb maar deze niet meteen voldoet aan je eisen en wensen dan kunnen aanpassingen soms flink de prijs opschroeven. Bij Buitengewoon Mobiel zijn wij van mening deze kosten zo laag als mogelijk aan te bieden. Soms doen we dit door aanpassingen die elders niet meer nodig zijn te hergebruiken voor andere voertuigen. Ook geven wij altijd een gereduceerde prijs voor aanpassingen wanneer je een bus bij ons aanschaft.

     

  6. Rijbewijs: Dit kopje geld alleen wanneer je met een handicap een voertuig wilt gaan besturen. Wanneer je medische situatie wijzigt ben je verplicht dit zelf te melden bij het CBR. Zij bepalen of het nodig is een test af te leggen en of er codes op het rijbewijs komen met bepaalde beperkingen. Een veelgebruikte beperking op het rijbewijs is enkel toestaan van voertuigen die voorzien zijn van een automatische versnellingsbak.

     

  7. Gebruik: Overweeg hoe vaak je de rolstoelbus zult gebruiken en voor welke doeleinden, zodat je een bus kunt kiezen die aan al je behoeften voldoet.
    Over het algemeen adviseren wij met een rolstoelbus die op diesel rijd niet enkel korte ritten te rijden van 10 minuten of minder. Dit heeft te maken dat de motor op bedrijfstemperatuur pas goed alles verbrand. Enkel met een koude motor steeds ritten rijden (minder dan 10 minuten) kan ervoor zorgen dat de roetfilter en andere delen van de motor ernstig vervuild raken.
    Verder vinden wij dat het ook van belang is dat je globaal uitrekent hoeveel kilometer je per jaar zal gaan rijden. Mocht dit bijvoorbeeld 50.000 per jaar zijn (wat vrij veel is) dan loopt dit na 5 jaar al op naar 250.000 km. Wij raden dan aan om een bus aan te schaffen met zo min mogelijk kilometers. Zo behoud je nog een goede restwaarde en heb je minder zorgen om excessieve onderhoudskosten.

Wij hopen dat deze punten je op weg helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over de aanschaf van een rolstoelbus. Als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om contact met Buitengewoon Mobiel op te nemen via de mail of per telefoon 079 – 203 3113.

Lees ook deze blogs:

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

  • Maandag 10:00 - 17:00
  • Dinsdag 10:00 - 17:00
  • Woensdag 10:00 - 17:00
  • Donderdag 10:00 - 17:00
  • Vrijdag 10:00 - 17:00
  • Zaterdag Op afspraak
  • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.