fbpx

Milieuzones rolstoelbus en meer..

Wat is een milieuzone?

Een milieuzone is een gebied waarbinnen bepaalde emissienormen gelden voor voertuigen. Deze emissienormen zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in het gebied te verbeteren. In een milieuzone mag alleen rijden met voertuigen die voldoen aan de emissienormen die gelden voor dat gebied. De emissienormen kunnen verschillen per milieuzone en per type voertuig.

De milieuzones zijn vaak te herkennen aan borden langs de weg.
Op de website van het RDW en Milieuzone kan je jouw kenteken controleren waar deze wel of niet is toegestaan.

Milieuzone rolstoelbus gehandicapten vervoer buitengewoon mobiel

Wat is een emissieklasse en hoe is deze voor mijn voertuig bepaalt?

Een emissieklasse is een categorie waarbinnen voertuigen worden ingedeeld op basis van de hoeveelheid uitlaatgassen die ze produceren. Er zijn verschillende emissieklassen, van de meest schone voertuigen tot de meest vervuilende voertuigen.

Voertuigen in de lagere emissieklassen produceren minder uitlaatgassen dan voertuigen in de hogere emissieklassen. Er zijn verschillende manieren om de emissieklassen te bepalen, zoals het meten van de hoeveelheid uitlaatgassen die een voertuig produceert of het gebruik van berekende waarden.

De emissieklassen worden vaak aangeduid met letters of cijfers, zoals Euro 5 of LEV (Low Emission Vehicle). Hoe hoger het cijfer of de letter, hoe schoner het voertuig. 

Meer info over de mogelijkheden?

Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar via 079 – 203 3113

Milieuzone in de randstad?

De Randstad is een agglomeratie van steden in het westen van Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze steden hebben allemaal milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In een milieuzone mag je alleen nog rijden met voertuigen die voldoen aan bepaalde emissienormen. Dit betekent dat sommige oudere rolstoelbussen niet meer in de milieuzones mogen rijden. Het is daarom belangrijk om te controleren of een rolstoelbus voldoet aan de emissienormen voordat je deze in een milieuzone gebruikt.

Er zijn verschillende manieren om te controleren of een rolstoelbus voldoet aan de emissienormen. Je kunt bijvoorbeeld het kenteken van de bus op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleren. De RDW geeft aan welke emissienormen de bus moet voldoen om in een milieuzone te mogen rijden. Heeft u een occasion gezien op buitengewoonmobiel.nl? Vraag onze collega naar de emissieklasse van dit voertuig.

Het is ook mogelijk om een milieusticker te kopen voor je rolstoelbus. Deze sticker geeft aan dat de bus voldoet aan de emissienormen en mag daarom in de milieuzones rijden. In veel gemeente is er ook een aangepaste regel voor de toegestane emissieklasse voor rolstoelbussen. Je kunt de milieusticker aanvragen via de website van de gemeente waar je woont. 

Op zoek naar een occasion?

In welke gemeenten zijn er op dit moment geldende milieuzones voor dieselvoertuigen?

Voor personenauto’s en rolstoelbussen zijn er op dit moment in vier steden milieuzones actief. Dit is Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht.
Er zijn in meer steden milieuzones maar dit geldt voor autobussen en vrachtwagens.
Doordat er minder dan 8 personen vervoerd worden in de rolstoelbussen vallen deze niet onder autobussen.

Vrijstellingen en ontheffingen van milieuzones voor gehandicapten.

Het kan zijn dat u met uw rolstoelbus niet in milieugebieden kunt komen omdat uw auto een te hoge uitstoot heeft. Maar soms worden er uitzonderingen gemaakt op basis van kentekens. We hebben het over vrijstellingen en ontheffingen. Komt u in aanmerking voor een vrijstelling dan krijgt u die automatisch. Voor een ontheffing moet altijd een aanvragen plaatsvinden. Om voor een vrijstelling of ontheffing in aanmerking te komen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Uw diesel personen- en bestelauto’s is vrijgesteld als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:

1.Uw voertuig is 40 jaar of ouder.

2.U heeft een rolstoeltoegankelijk voertuig.

3.U bezit een kampeerwagen met carrosseriecode SA en woont in een milieuzone. U heeft dan alleen een vrijstelling voor de milieuzone waarin u woont.

Heb je een aangepaste personenauto of dieselauto die je vanwege je handicap voor meer dan € 500 hebt aangepast en wil je in een stad rondrijden met een milieuzone? Kijk dan op de website van de betreffende gemeente of u in aanmerking komt voor een ontheffing.

Hoe wordt u gecontroleerd als u met uw rolstoelbus in een milieuzone rijdt?

Milieuzones worden gecontroleerd door kenteken herkenning camera’s. Het systeem is gekoppeld aan gegevens van de RDW, zodat het automatisch kan bepalen of uw rolstoelbus voldoet aan de voorwaarden van de omgeving. Voldoet uw rolstoelbus niet aan de voorwaarden of heeft u geen ontheffing aangevraagd ontvangt u automatisch een boete thuis.

Hoe hoog is de boete bij het inrijden van een milieuzone zonder ontheffing?

Als u met uw voertuig een milieugebied binnenrijdt waar u niet mag komen, krijgt u een boete. Voor auto’s, bestelwagens en bussen bedraagt ​​de boete € 100. Er komen administratiekosten bij.

Gaat u met de rolstoelbus op vakantie naar het buitenland?

Bijvoorbeeld naar Spanje, vergeet dan niet voor Belgie, Frankrijk en Spanje te
c
ontroleren of er een landelijke milieustickers is om boetes te voorkomen. Dit kunt u makkelijk navragen bij de ANWB en daar kunt u ook meteen de benodigde stickers kopen. Rijd u al over de grens en komt u erachter dat u bent vergeten een sticker te kopen. Bij veel grote tankstations kunt u als nog de sticker kopen. Doe dit meteen zodra u dit opmerkt. In veel landen we nemen even Duitsland als voorbeeld is de milieusticker onbeperkt geldig in combinatie met uw kenteken. Plak hem op een handige plek waar hij kan blijven zitten voor de volgende vakantie. Veranderd u van voertuig zal u een nieuwe sticker moeten kopen mocht u de grens overgaan.

Rolstoelbus op maat?

Bij Buitengewoon Mobiel begrijpen wij dat elke klant unieke wensen en behoeften heeft, en we zijn hier om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Onze ervaren rolstoelbus specialist maakt het haar taak om voor iedere wens of behoeften een oplossing te bedenken. 

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het ombouwen van jou bus tot een rolstoelbus. Gemakkelijk via 079 – 203 3113 of via de chat rechtsonder in je scherm.

Ontbreekt er op deze pagina nog specifieke informatie over het ombouwen naar rolstoelbus?
Laat het ons alstublieft weten, dan voegen wij deze info toe:  Info@buitengewoonmobiel.nl

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

  • Maandag 10:00 - 17:00
  • Dinsdag 10:00 - 17:00
  • Woensdag 10:00 - 17:00
  • Donderdag 10:00 - 17:00
  • Vrijdag 10:00 - 17:00
  • Zaterdag Op afspraak
  • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.