fbpx

Welkom op onze veelgestelde vragen pagina. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over auto aanpassingen, rolstoelbussen en belastingdienst zaken. We begrijpen dat het kiezen van de juiste auto aanpassingen of het begrijpen van de fiscale voordelen voor rolstoelbussen een complex proces kan zijn. Daarom hebben we deze pagina gemaakt om je te helpen de informatie te vinden die je zoekt. Of je nu op zoek bent naar informatie over de verschillende soorten aanpassingen aan je auto of vragen hebt over het laag tarief wegenbelasting voor gehandicapten, we hopen dat je hier de informatie vindt die je zoekt. Heb je toch nog vragen of blijft er iets onduidelijk, neem dan contact met ons op. Ons team staat klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie.

faq veelgestelde vragen rolstoelbus laag tarief wegenbelasting gehandicapten rolstoelauto

Veelgestelde vragen over auto aanpassingen

Een rolstoelbus is een bus of minibus die is aangepast voor het vervoer van Ć©Ć©n of meerdere personen in een rolstoel. De bus heeft meestal een goedgekeurde Rolstoelzitplaats achterin of aan de zijkant waar een rolstoel kan worden geplaatst, en is vaak ook voorzien van een oprijplaat of een rolstoellift om de rolstoel in en uit de bus te rijden. Deze bussen worden indien zij voldoen aan de eisen voor het laag tarief wegenbelasting gehandicapten ook gekeurd naar “rolstoelbus”. Dit kan je niet direct zien aan het kenteken.

Rolstoelbussen zijn ideaal voor personen die afhankelijk zijn van een rolstoel en moeite hebben met het gebruik van openbaar vervoer of een gewone taxi. De bus biedt ruimte voor Ć©Ć©n of meerdere rolstoelen en kan op een toegankelijke manier worden gebruikt. Bovendien biedt een rolstoelbus vaak ook ruimte voor begeleiders of andere passagiers.

Het is een behoorlijke lijst met mogelijkheden, hier volgen de meest gebruikte auto aanpassingen.
Ā – Handgas systeem.
Ā – Handbedrijfsrem.
Ā – Linker gaspedaal.
Ā – Opklapbare pedalen.
Ā – Stuurbediening diversen.
Ā – Knipperlicht andere zijde.
Ā – Stuurbekrachtiging verlichten.
Ā – Elektrisch bedienbare achterdeuren.
Ā – Op afstand bedienbare achterdeuren.
Ā – Diverse elektrische lieren.
Ā – Oprijplaten, 2 en 3 delig.
Ā – Elektrische handrem
Ā – DAHL vloersysteem
Ā – M1 Systeemvloeren
Ā – Rolstoelvergrendelings systeem
Ā – Knipperlicht met hoofd bedienen.
Ā – Dubbele rembekrachtiging.
Ā – Elektrische draaibare stoelen.Ā 
Ā – Zeswegverstelling bestuurdersstoel.

Op onze overzichtspagina met de meest verkocht aanpassingen kan je meer informatie vinden.

Wanneer je advies op maat nodig heb kan je altijd contact met ons opnemen via tel, email en nu ook via whatsapp.

https://buitengewoonmobiel.nl/aanpassingen/

Ja zeker, bij de meeste bestelauto’s kan deze aanpassing gerealiseerd worden.
Dit word ook wel “side by side” genoemd.Ā 
Deze aanpassing kan gedaan worden op 2 manieren.Ā 
Ā – Vloeraanpassing d.m.v cabine vloer verlagen.
– Oprijplaat realiseren naar de cabine toe.Ā 

Meer info over deze aanpassing vind je op deze pagina:

https://buitengewoonmobiel.nl/aanpassingen/rolstoel-voorin/

Indien er wijzigingen zijn uitgevoerd aan het chassis, zitplaatsen, gordels of het remsysteem, dan moet er een RDW keuring plaatsvinden. Deze kan je gemakkelijk inplannen via Buitengewoonmobiel.nl

Zeker, indien de normale besturing nog aanwezig is levert dit ook geen problemen op met het rijden in een aangepaste auto. Let er op wel op dat de persoon weet dat deze auto aanpassingen heeft.

Er zijn natuurlijk altijd specifieke uitzonderingen, neem contact op met ons of met het CBR.

Het allerbeste advies is om je te laten adviseren door een specialist in auto-aanpassingen.
Dit gaat natuurlijk samen met het advies dat het CBR je heeft gegeven.Ā  Indien je dit nog niet heb gedaan laat dan altijd een rijtest uitvoeren door het CBR. Het is zelfs verplicht wanneer je medische situatie gewijzigd is.

Vrijwel alle pedalen zijn opklapbaar te maken. Indien het technisch gezien niet mogelijk is word er vaak een schot voor geplaatst zodat deze netjes afgedekt is. Geheel volgens de eisen.

Zeker, dit hoeft ook niet gekeurd te worden na het inbouwen. Enkel by het wijzigen van het remsysteem dient dit gekeurd te worden.

Wij raden je aan om met ons contact op te nemen en te vermelden om welk type auto het gaat.

Wij beginnen eigenlijk standaard met het advies op te volgen dat het CBR je heeft gegeven. Aan de hand van deze codes kunnen wij een aanpassings plan op maat maken. In theorie is het mogelijk om met 1 arm alsnog een voertuig te kunnen besturen.

Zeker, wij kunnen een knop op het stuur monteren met deze bediening. Deze knop kan ook op de deur aan je linkerzijde bevestigd worden. Ook bestaan er mogelijk heden om het het hoofd de knipperlichten te bedienen. Dit gebeurt dan met het hoofd de knoppen in de hoofdsteun te bedienen.

Dit is enkel en alleen mogelijk met bestelauto’s. Wij bieden geen aanpassingen om deuren van een auto elektrisch te openen. Wij weten ook niet of dit bestaat.

Zeker weten. Dit kan bij zowel auto’s als bestelauto’s.
Laat ons weten hoelang je de slede wenst. Weet je dit nog niet? Kom dan gerust langs, dan meten wij dit samen op.

Dit is afhankelijk van de grootte van de kofferbak.Ā 
Wij kunnen dit voor je opmeten wanneer je bij ons langs komt rijden.Ā 

Een kofferbaklift bied de uitkomst dat je deze niet zelf hoeft op te tillen.

Dit is afhankelijk van het specifieke voertuig. In de meeste bestelauto’s kunnen wel 3 rolstoelzitplaatsen gemonteerd worden.

Het kan zo zijn dat dit invloed heeft op het wegenbelasting tarief. Wil je het zeker weten? Neem dan altijd contact met ons op. Nu ook via whatsapp!

Alle ruiten die zich achter de cabine bevinden mogen tot en met 100% geblindeerd worden.

Wij raden aan om de ruiten in de cabine niet te blinderen, puur uit veiligheids aspect.

Meer info over de mogelijkheden?

Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar via 079 – 203 3113

Veelgestelde vragen over rolstoelbussen

Rolstoelbussen zijn ideaal voor personen die afhankelijk zijn van een rolstoel en moeite hebben met het gebruik van openbaar vervoer of een gewone taxi. De bus biedt ruimte voor Ć©Ć©n of meerdere rolstoelen en kan op een toegankelijke manier worden gebruikt. Bovendien biedt een rolstoelbus vaak ook ruimte voor begeleiders of andere passagiers. Daarnaast hebben rolstoelbussen een groot voordeel ten opzichte van rolstoelauto’s, namelijk: ruimte.

Het begint bij ons altijd met het in kaart brengen van de eisen en wensen. Dit houd in;

1. hoeveel zitplaatsen zijn er nodig?
2. Welke aanpassingen moeten er mee?
3. Hoe hoog mag de bus maximaal zijn? (Garage hoogte)
4. Moet de bus airco hebben?
5. Moet de bus voorzien zijn van een automaat?

En zo nog een aantal vragen alvorens we verder gaan kijken naar het merk en type bus.Ā 
Zodra je het type bus gekozen heb komt het technisch aspect om de hoek kijken van de bus. Hier helpen wij bij of een onafhankelijke keurmeester.
Daarna komen alle regels en weten van pas die gelden bij een rolstoelbus. Dit is vrij specifiek werk en hier kunnen wij je in een paar minuten al mee op weg helpen.

De laatste punten is de huidige staat van het onderhoud, de historie, de werking van de aanpassingen en de kosten van de verzekering/wegenbelasting.

Wil je advies op maat? Neem dan gewoon contact met ons op via 079-2033113. Nu ook via Whatsapp!

Ja! Dit is zelfs verplicht vanuit het CBR. Doe dit dus altijd. Ook al duurt het even en kan dat vervelend zijn, het is wel de verstandigste keuze.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om bij ons een rolstoelbus te huren.

In het tweede deel van 2023 staat dit op de planning bij ons.
Denk eraan bij het huren van een rolstoelbus dat alle benodigde aanpassingen aanwezig zijn, geeft dit altijd van te voren goed door aan de partij die een rolstoelbus verhuurd.

Dat ligt eraan. Als we het hebben over het gebruik van een rolstoelbus welke gebruik maakt van het lage tarief wegenbelasting voor gehandicapten, dan is het zo dat enkel het huishouden op hetzelfde adres er gebruik van mag maken.Ā 

Wil je zeker weten of er geen restricties gelden? Stuur ons dan simpelweg een bericht via Whatsapp of de email.

Dat is wel heel geval. Dit komt voornamelijk door de ingebouwde aanpassingen zoals bijvoorbeeld de M1 vloer, een rolstoellift en eventuele andere aanpassingen.

Doordat sinds 2022 de bestelauto’s flink prijziger zijn geworden bij de dealer is het zo dat alle gebruikte bussen ook meteen prijziger zijn geworden, zowel voor ons als voor de uiteindelijke gebruiker.

Het is natuurlijk mogelijk een een standaard, gebruikte bestelauto om te laten bouwen door ons. Dit kan in sommige gevallen goedkoper uitkomen dan het kopen van een kant en klare rolstoelbus.

Dit is vaak wel mogelijk. Natuurlijk is dit afhankelijk van de aanpassingen welke geadviseerd zijn door het CBR.

Wij kunnen vrijwel alle soorten aanpassingen verzorgen zoals het rijden met een rolstoel achter het stuur of bijvoorbeeld een joystick besturing.

Passend advies op maat kan op afstand en ook bij ons in Zoetermeer. Kijk voor meer info over zelfrijden op deze pagina:Ā 


https://buitengewoonmobiel.nl/aanpassingen/zelfrijder/

Dit kan gemakkelijk via deze website van de Belastingdienst.

Vergeet niet om bij vraag 2 te vermelden dat het om een “Bestelauto Gehandicapte” gaat.

Ondanks dat wij niet adviseren over verzekeringen geven wij wel 2 belangrijke tips:

1. Vraag meerdere offertes op, de prijzen met bestelauto verzekeringen verschillen veel meer van elkaar dan met personenauto’s.
2. Geef aan dat het een aangepast voertuig is en laat de aanpassingen mee verzekeren. Iedere maatschappij benadert dit op een andere manier, vraag hiernaar.

De meeste bestelauto’s halen een verbuik van 1 liter per 10-14 kilometer.Ā 
Dit is natuurlijk wel afhankelijk van aan aantal factoren:

– Totaalgewicht voertuig inclusief de aanpassingen en personen.
– Het type blok; een 3.0 liter motorblok verbruikt over het algemeen meer dan een 2.0 liter motorblok.
– Rijgedrag, wanneer je stevig doorrijd word het al gauw wat lastiger om deze getallen te halen.

Wil je het precieze verbruik van een rolstoelbus weten? Vraag het ons gemakkelijk via bijvoorbeeld Whatsapp.

Over het algemeen zijn vrijwel alle rolstoelbussen geschikt voor het B rijbewijs. Uitzondering daar gelaten.

Voor een voertuig met een gewicht boven de 3500 KG geld dat je een ander rijbewijs nodig heb.

Controleer het voertuig waar je vraag over gaat op deze website van het RDW.

Natuurlijk kunnen wij je ook exact op weg helpen. Neem gemakkelijk contact met ons op.

Dit is gemakkelijk te controleren via de officieƫle website van het RDW via deze link:

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/uw-persoons–en-voertuiggegevens/uw-voertuiggegevens-bij-de-rdw/kentekencheck

Onder het kopje: Technisch.
Bij: Aantal rolstoelzitplaatsen.

De meest relevante informatie kan je via het RDW opvragen met een kentekencheck.

Indien een bus in het buitenland nieuw geleverd is kan er vaak nog wel extra informatie opgevraagd worden. Of je nu hier of ergens anders een rolstoelbus aanvraagt maakt niet uit, wij helpen je hiermee graag verder!


Op zoek naar een aangepaste occasion?

Veelgestelde vragen over belastingdienst zaken

Dit kan gemakkelijk via deze website van deĀ Belastingdienst.

Vergeet niet om bij vraag 2 te vermelden dat het om een “Bestelauto Gehandicapte” gaat.

Uiteindelijk maakt de belastingdienst hierover de uiteindelijke beslissing.

Op deze pagina van de belastingdienst zie je alle voorwaarden.

Via het WMO of UWV is het ook mogelijk om aanvragen in te dienen voor eventuele vergoedingen.

Neem hiervoor contact op met deze partijen.

Ook wil het wel eens gebeuren dat wij een bus afleveren doordat de klant hulp had van diverse fondsen.

Zeker weten, neem meteen contact met ons op want wij hebben het antwoord op vrijwel alle vragen over dit onderwerp.

De regel is dat er tot 1 jaar na overlijden nog op het laag tarief wegenbelasting gereden mag worden door de mensen op hetzelfde huishouden.

Haast dus niet meteen wanneer er onverhoopt iemand overlijd. Wij adviseren je hier graag over.

Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

  • Maandag 10:00 - 17:00
  • Dinsdag 10:00 - 17:00
  • Woensdag 10:00 - 17:00
  • Donderdag 10:00 - 17:00
  • Vrijdag 10:00 - 17:00
  • Zaterdag Op afspraak
  • Zondag Gesloten

Veel gestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.