WMO Vergoedingen voor een rolstoelbus..
Wat zijn WMO vergoedingen?
Het WMO is een wet in Nederland die gericht is op het bieden van ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. De wet is bedoeld voor mensen met een beperking, ouderen en mensen met een laag inkomen om deze te ondersteunen met WMO vergoedingen.
De wet regelt hoe gemeenten deze ondersteuning moeten bieden. Dit kan onder andere door het verstrekken van subsidies voor aangepaste voertuigen, zoals rolstoelbussen, of door het verlenen van hulp bij het huishouden of vervoer.
Het WMO is bedoeld om mensen te helpen om zelfstandig te blijven wonen en mee te kunnen doen aan de samenleving. De wet is daarom gericht op het verstrekken van maatwerkondersteuning, afgestemd op de specifieke behoeften van iedere individuele aanvrager.
Hoe ontvang ik ondersteuning van de WMO/ gemeente?
Om ondersteuning van de gemeente te krijgen via de WMO, moet je een aanvraag indienen bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft zijn eigen regels. Er is dus een verschil tussen wat steden vergoeden. Voor de aanvraag zijn bepaalde formulieren nodig, zoals een verklaring van een arts of verzorgende over de behoefte aan ondersteuning en een bewijs van inkomen.
De gemeente zal vervolgens beoordelen of je in aanmerking komt voor ondersteuning en wat voor soort ondersteuning je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld ondersteuning zijn bij het huishouden, vervoer of het aanschaffen van aangepaste hulpmiddelen, zoals een rolstoelbus.
Het is mogelijk dat je een bijdrage moet betalen voor de ondersteuning die je krijgt. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen.
Als je nog vragen hebt over hoe je ondersteuning kunt krijgen vanuit de WMO, kun je terecht bij het loket voor WMO-ondersteuning bij je gemeente. Zij kunnen je meer informatie geven en je helpen met het indienen van een aanvraag.
Meer info over de mogelijkheden?
Wij zijn 5 dagen per week bereikbaar via 079 – 203 3113
Welke verschillende voorzieningen kan je aanvragen bij het WMO?
De WMO is bedoeld om mensen met een beperking of een chronische ziekte te ondersteunen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen. Er zijn verschillende voorzieningen waarvoor u bij de WMO terechtkunt:
- Hulp bij het huishouden: U kunt ondersteuning aanvragen bij het doen van huishoudelijke taken, zoals stofzuigen, stof afnemen en afwassen.
- Vervoer: Als u niet in staat bent om zelf te rijden of openbaar vervoer te gebruiken, kunt u bij de WMO aanvragen dat er iemand u naar afspraken of boodschappen brengt.
- Maatwerkvoorzieningen: De WMO biedt ook de mogelijkheid om maatwerkvoorzieningen aan te vragen, zoals aangepaste meubels of een traplift.
- Hulp bij persoonlijke verzorging: Als u hulp nodig heeft bij het wassen, aankleden of naar het toilet gaan, kunt u hiervoor bij de WMO aankloppen.
- Begeleiding: U kunt ook aanvragen dat er iemand bij u langskomt om u te helpen met dagelijkse activiteiten of om u gezelschap te houden.
Op zoek naar een occasion?
Vervoersvoorzieningen:
Als je door uw handicap niet in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen, kan je gebruik maken van eigen vervoer. Dit kan bijvoorbeeld een scootmobiel zijn, plaatselijk vervoer maar het meest fijne en comfortabele is je eigen auto of rolstoelbus. Als jouw stad geschikt openbaar vervoer biedt, wordt eerst gecontroleerd of je in aanmerking komt om hiervan gebruik te maken. De gemeente bekijkt welke structuur voor jouw situatie het meest geschikt en het goedkoopst is. Wij adviseren met een negatief voorstel vanuit de gemeente voor eigen vervoer hier zeker niet meteen mee akkoord te gaan. Met de juiste onderbouwing over je huidige situatie en verduidelijking van het beperkte sociale contact en of activiteiten wordt dit vaak heroverwogen tot minstens een ondersteuning van een deel van de aanpassingen bijvoorbeeld in een eigen rolstoelbus.
Het is onmogelijk om precies te zeggen voor welke voorzieningen je een vergoeding kunt krijgen:
Dit verschilt per gemeente. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO en kunnen grotendeels zelf bepalen wat ze wel en niet vergoeden. Neem contact op met je gemeente als je specifieke informatie wenst. Nadat je op de hoogte bent van de eisen van de gemeente waar je in woont kunnen wij je nog passend advies bieden. Wij zijn vaak de tussenpersoon tussen een klant en de WMO consulente waardoor we precies weten welke kant op te sturen.
Heb ik recht op hulp vanuit het WMO?
U heeft recht op hulp van het WMO als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
1. Je bent niet meer zelfstandig en u kunt niet meer meedoen in de samenleving omdat u een stoornis of handicap heeft. Of omdat u langdurige zorg nodig heeft.
2. Je hebt niet of niet genoeg mogelijkheden om er zelf mee om te gaan.
Wanneer is iemand niet zelfredzaam?
U bent niet meer zelfstandig als u moeite heeft met uw dagelijkse routine. U kunt bijvoorbeeld niet meer zelfstandig uit bed komen, in een stoel zitten en opstaan. Of u kunt door uw handicap niet meer zelfstandig met activiteiten mee doen in de samenleving. In feite heb je hulp nodig bij je dagelijkse routine. WMO vergoedingen kunnen toegekend worden, dit bepaald de WMO zelf.
Verloop van de aanvraag bij de gemeente.
Om in aanmerking te komen voor WMO vergoedingen, moet u eerst een aanvraag indienen bij uw gemeente. Dit kan bijvoorbeeld online of bij het WMO-loket in uw gemeente. In de aanvraag moet u aangeven waarvoor u ondersteuning nodig heeft en hoe deze ondersteuning u kan helpen.
De gemeente zal vervolgens een onderzoek naar uw situatie doen en uw aanvraag beoordelen of u in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning. Hiervoor kan de gemeente eventueel ook een huishoudelijk bezoek afleggen om uw situatie beter te begrijpen.
Als u in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning, zal de gemeente u een voorstel doen en met u bespreken wat de voorwaarden zijn en wat de kosten zijn. De gemeente kan bijvoorbeeld besluiten dat u een eigen bijdrage moet betalen voor de ondersteuning.
Besluit van de gemeente en het ingang zetten van het verkrijgen van het toegekende budget of aanpassing ter ondersteuning zodat je weer zoveel mogelijk kan mee doen in de samenleving.
Op zoek naar een rolstoelbus op maat?
Bij Buitengewoon Mobiel begrijpen wij dat elke klant unieke wensen en behoeften heeft, en we zijn hier om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Onze ervaren rolstoelbus specialist maakt het haar taak om voor iedere wens of behoeften een oplossing te bedenken.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen bij het ombouwen van jou bus tot een rolstoelbus. Gemakkelijk via 079 – 203 3113 of via de chat rechtsonder in je scherm.
Ontbreekt er op deze pagina nog specifieke informatie over WMO vergoedingen?
Laat het ons alstublieft weten, dan voegen wij deze info toe: Info@buitengewoonmobiel.nl